Delicja makowa
To ciasto mnie oczarowało od pierwszego wejrzenia (Kwestia Smaku) Takie świeże, jakby delikatny mus polano czekoladą. Przyznaję, że obawiałam się połączenia tylu smaków, a najbardziej limonki, po którą nie sięgam często. Ryzyko się opłacało i ciasto robiłam już dwukrotnie.
Biszkopt makowy:
4 jaja
100g szklanki cukru
70 g mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maku
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Nasączenie:
sok z 3 limonek
Przełożenie:
Słoiczek o pojemności 230g żurawiny do mięs i serów
Masa kawowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka żelatyny
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
130 ml śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
Dekoracja:
30 g żurawiny suszonej
14 likieru amaretto lub wody do namoczenia
Przygotowanie:
Biszkopt.
Na dno formy o wyiarach 20x30cm wyłożyć pergamin, boków nie wykładać. Piekarnik rozgrzać do 170C.
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Ubijać jeszcze ok 1-2 in aż białka będą gęste i lśniące. Dodawać po żółtku ciągle ubijając. Dodać przesiane mąki, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach do połączenia składników. Wyłoży do formy, wyrówna powierzchnię i wstawić do piekarnika. Pie przez 22 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawi w formie.
Masa:
Kawę wsypać do kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatnę, wyieszać i odstawi do nasączenia na ok 10 in. Następnie podgrzewać na malutkim ogniu mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki likieru lub wody. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstawić z ognia i całkowicie ostudzić nie dopuszczając do stężenia żelatyny.
Do miski wlać 200ml śmietanki oraz włożyć ser masarpone, miksować ok minutę na wyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gęstą masę. Dodać ostudzoną, płynną żelatynę i zmiksować do połączenia składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszać łyżką z masą kawową.
Złożenie ciasta:
Ostudzon biszkopt nasączyć sokiem z 3 lionek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie róną warstwą.
Wyłożyć masę kawowaą i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki.
W rondelku zagotować kremówkę, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszając całkowicie rozpuścić. Ostudzić. Polewę wlać na krem kawowy i schłodzić- minimum 3 godziny.
Ciasto udekorować żurawiną namoczoną przez ok 1 godzinę w likierze lub w wodzie.
1 komentarze
Ciasto musi być przepyszne. Jak sobie zainstalowałaś disqusa? Pytam bo zastanawiam się czy u siebie go nie zainstalować.
OdpowiedzUsuń