Welcome to our website !

Pierniki

By 07:19 , , , , ,


Pierniki, drugi rok z rzędu, piekę z jednego tylko przepisu. Proste do wykonania ciasto, którego nie chowam do lodówki na kilkutygodniowe leżakowanie. Wyrabiam w robocie i automatycznie wałkuję i wykrawam.

Kolor pierników zależy od ilości dodanego kakao. Do jednej porcji dosypałam 2 łyżki do innej 4.
Ja poniższy przepis wykonuję z podwójnej porcji. Uzyskuję wtedy dwie spore puszki pierników, lub jedną puszkę pierników trochę dekoracji jak domek z piernika czy pierniki na choinkę.
Osobiście lubię gdy pierniki nie są zbyt cienkie. Na zdjęciu niżej widać, że piernik ma ok 0.5 cm grubości. Takie lubimy najbardziej. Cienkie ciastka będą twardsze.
Jeśli chcemy by zmiękkły należy je zamknąć w puszce razem z kawałkami skórki pomarańczowej. Zyskają miękkość i piękny aromat.

Pierniki lukruję razem z córką, stąd niektóe są bardzo kolorowe. Sama mam mniej zdolności i wyobraźni w tym temacie. Lukruję na dzień lub dwa po upieczeniu i już udekorowane leżakują do świąt.


Składniki:

500 g mąki
200 g cukru pudru
200 g miodu
120 g masła
1 jajo
4 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

Wykonanie:
Składniki zagnieść, wyrobić na jednolitą kulę. Wałkować na blacie podsypanym mąką na grubość ok 5 mm. Wykrawać. Piec w 170C ok 15 min.






You Might Also Like

1 komentarze

  1. Hotel St. Bruno23 grudnia 2013 15:46

    Aż ciężko uwierzyć, że udało Ci się to zrobić samej. Nowy właściciel chatki na pewno będzie zadowolony!

    Ferie zimowe to wyjątkowa okazja na to, aby spędzić ten czas jak najbardziej aktywnie w rodzinnym gronie. Zapraszamy na swojego bloga po więcej szczegółów: www.hotelstbruno.blogspot.com


    OdpowiedzUsuń

Polecam prace Ewy!

Polecam prace Ewy!
Kolorowy Światek

Blogger templates

Polskie Rękodzieło - katalog blogów

Blogger templates

Durszlak.pl