Welcome to our website !

Mini pavlove

By 20:28 , ,


deser z bitą śmietaną

To drugi mój ulubiony deser, tuż po panna cotta. Słodka beza, która wilgotnieje od sporej ilości bitej śmietany, przełamana kwaśnym smakiem pomarańczy. Czasem sięgam po kiwi albo maliny. Smaki idealne.

Mini pavlova, to mniejsza wersja pavlovej. Łatwiej i estetyczniej zaserwować ją gościom. Nie potrzeba kroić, brudzić noża, prezentować znajomym okruszków i brudnej patery. Choć takie mankamenty nie są istotne dla mnie, wiele osób może zadowolić fakt zaserwowania mniejszych kawałków ciasta.

Ja robię je często. Jeśli potrzebuję do czegoś tylko żółtko, białko od razu mrożę. Opisuję na pojemniku ile białek jest wewnątrz i gdy dozbieram do sześciu już wiem, że muszę kupić śmietanę trzydziestkę i kwaśne owoce. To jest dobre, kaloryczne i poprawia nastrój!


Składniki:

6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka octu winnego
250 ml śmietany 30%
owoce do dekoracji


Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec, gdy będą sztywne, dodawać stopniowo cukier, mąkę oraz ocet.
Blachę wyłożyć pergaminem lub matą do pieczenia. Masę wyłożyć łyżką na blachę formując 6 krążków. W każdym z nich łyżką ukształtować wgłębienie.  Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 150C. Piec 30 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Wyjąć po kolejnych 30 min. Śmietanę ubić na sztywno. Na przygotowane bezy wyłożyć śmietanę i owoce.




You Might Also Like

0 komentarze

Polecam prace Ewy!

Polecam prace Ewy!
Kolorowy Światek

Blogger templates

Polskie Rękodzieło - katalog blogów

Blogger templates

Durszlak.pl