Tort cappuccino
Tort tak smaczny, że robię go regularnie od kilku lat na różne okazje. Przepis mam z magazynu "Delicious" (listopad 2009), czyli to już ładnych kilka lat. Zachęcam do wypróbowania gdyż smakuje także dzieciom. Przedstawiałam Wam go jakiś czas temu pod postacią tortu lalki.
100g masła, miękkiego
50g kakao
6 łyżek wrzącej wody
3 jaja
50 ml mleka
175g mąki ze środkiem spulchniającym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
275g cukru
Masa:
450ml śmietany 30%
2.5 łyżeczki kawy zaparzonej w 5 łyżkach wrzącej wody
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę o średnicy 20 cm natłuścić.
Kakao wsypać do dużej miski i zalać 6 łyżkami wrzącej wody, wymieszać, dodać pozostałe składniki i delikatnie zmiksować. Masę wylać do formy i piec ok 40 min. (Można rozlać do dwóch foremek i wtedy należy skrócić czas pieczenia). Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić z dodatkiem rozpuszczonej kawy.
Blaty ciasta przełożyć masą, udekorować nią wierzch tortu.
Do dekoracji użyć kakao, wiórków czekolady lub owoców.
0 komentarze