Welcome to our website !

Tort cappuccino

By 08:34 , ,


Tort tak smaczny, że robię go regularnie od kilku lat na różne okazje. Przepis mam z magazynu "Delicious" (listopad 2009), czyli to już ładnych kilka lat. Zachęcam do wypróbowania gdyż smakuje także dzieciom. Przedstawiałam Wam go jakiś czas temu pod postacią tortu lalki


Składniki:
100g masła, miękkiego
50g kakao
6 łyżek wrzącej wody
3 jaja
50 ml mleka
175g mąki ze środkiem spulchniającym
1 łyżeczka proszku do pieczenia
275g cukru

Masa:
450ml śmietany 30%
2.5 łyżeczki kawy zaparzonej w 5 łyżkach wrzącej wody

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę o średnicy 20 cm natłuścić.
Kakao wsypać do dużej miski i zalać 6 łyżkami wrzącej wody, wymieszać, dodać pozostałe składniki i delikatnie zmiksować. Masę wylać do formy i piec ok 40 min. (Można rozlać do dwóch foremek i wtedy należy skrócić czas pieczenia). Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić z dodatkiem rozpuszczonej kawy.
Blaty ciasta przełożyć masą, udekorować nią wierzch tortu.
Do dekoracji użyć kakao, wiórków czekolady lub owoców.




You Might Also Like

0 komentarze

Polecam prace Ewy!

Polecam prace Ewy!
Kolorowy Światek

Blogger templates

Polskie Rękodzieło - katalog blogów

Blogger templates

Durszlak.pl