Tradycyjna szarlotka domowa
Dodaj napis |
Wiosną i latem nie piekę wymyślnych ciast. Stawiam na prostotę ze względu na czas, którego w ciepłe dni zawsze zbyt mało. Stawiam też na smak, bo choć jabłecznik to tylko ciasto z jabłkami to jednak jest to aż ciasto z jabłkami. Tyle wersji ile głów do wymyślania a smak zawsze wspaniały.
Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 opak. cukru waniliowego
250 g masła
4 jaja
Nadzienie:
2 kg jabłek (szara reneta albo antonówka)
12 łyżeczek cukru
1 opak. cukru waniliowego
5-10 g rodzynek (pominęłam)
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Umieścić w garnku i podsmażyć z cukrem i cukrem waniliowym, aż zmiękną. Dodać rodzynki i cynamon.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło. Całość posiekać nożem, dodać jajo i 3 żółtka. Zagnieść i podzielić na 2 części. Obie schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 175C.
Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nim dno. Wstawić do lodówki.
Białka z 3 jaj ubić z resztą cukru do uzyskania białej i błyszczącej piany. Blachę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć jabłka, na nich rozsmarować pianę z białek i przykryć drugą częścią ciasta. Można je rozwałkować i wyłożyć prosty blat albo wrzucać na pianę pokruszone kawałki ciasta. Piec ok godzinę.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
0 komentarze