Naleśnik z karmelizowanymi jabłkami.
Gdy zobaczyłam zdjęcie tego naleśnika, od razu wiedziałam, że to danie dla mnie. Nic dziwnego, widok puszystego ciasta z dodatkiem słodkich plastrów jabłka zachwyci nawet dziecko.
Zmieniłam proporcje składników choć wcale nie było to konieczne. Wydawało mi się, że mała ilość mąki sprawi, że naleśnik będzie niewielki. Mój był całkiem spory. Po oryginalne składniki odsyłam do serwisu I heart eating.
Składniki:
2 jabłka
1.5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
35 g masła
7 łyżek brązowego cukru
220 g mąki
1/2 łyżeczki soli
230 ml mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
5 jaj
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 170C. Jabłka obrać, pokroić w cienke plastry. Cukier, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową oraz imbir wymieszać. Przyprawami zasypać jabłka i dobrze wymieszać. Do naczynia żaroodpornego (użyłam patelni) włożyć masło i umieścić w piekarnika na ok 3-4 minuty. Gdy masło się rozpuści, wyjąć naczynie, wsypać 3 łyżki brązowego cukru tak aby pokrył jego dno a następnie wyłożyć jabłka. Włożyć spowrotem do piekarnika na czas wykonywania następnych czynności.
Do miski wsypać mąkę, pozostałe 4 łyżki cukru, sól i wymieszać. Następnie wmieszać mleko i wbijać jaja. Połączyć składniki do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć naczynie z piekarnika i na jabłka wylać przygotowaną masę. Umieścić w piecu i piec do wyrośnięcia i zbrązowienia ciasta.
Podawać z dżemem lub syropem owocowym.
2 komentarze
ale pyszność!
OdpowiedzUsuńogromna :)
OdpowiedzUsuń