Galette z brzoskwiniami.
Banalnie proste i bardzo smaczne. Takie słodkości są najlepsze. A galette na cieście francuskim to takie moje comfort food.
Pierwszą galette zrobiłam z jabłkami i pokochałam już w czasie przygotowywania. Nie trzeba mieć, choć można, składników na posypkę, pięciu misek i miksera. A jeśli za godzinę mamy mieć niezapowiedzianych gości- poczęstujemy ich ciepłym kawałkiem.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
4 brzoskwinie
dżem brzoskwiniowy
Przygotowanie:
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze. Nożem delikatnie nakreślić margines ok 1.5 cm, z każdego boku ciasta. Brzoskwinie umyć, pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć na ciasto tak by nie wystawały poza brzegi marginesu.Posmarować drzemem. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec w 180C do zrumienienia ciasta.
8 komentarze
Mmmm brzoskwinie, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńOooo jaa.. Pyszne. Uwielbiam ciasto francuskie. Tylko dlaczego wymyśliłam sobie dietę?! :( ..
OdpowiedzUsuńObserwujemy? :) Buziaki, Michalina.
Chyba spróbuję, bo faktycznie przepis jest mega prosty! :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry! :))) A raczej dobry wieczór...
OdpowiedzUsuńDobry dobry :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA co do biegania, może w takim razie spróbuj coś innego, jakieś ćwiczenia w domu? :)
Próbuję ćwiczeń z MelB. Niestety nie mam żadnej ale to żadnej motywacji i po czterech dniach ćwiczeń zrobiłam dwa przerwy. Te dwa dni przedłużyły się do pięciu już chyba...
OdpowiedzUsuń